‘Russische FSB-agent onderhandelde mee met Italiaanse Lega-partij’

In juli 2019 brak in Italië een politiek schandaal uit rond de Lega-partij van de radicaal-rechtse vicepremier Matteo Salvini. De Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed publiceerde een geluidsopname van een gesprek tussen Italianen en Russen, in het Metropol-hotel in Moskou, in 2018.

Het gespreksonderwerp betrof een mogelijke deal, waarbij drie miljoen metrische ton Russische olie ruim onder de officiële prijs aan de Italianen zou worden doorverkocht. Het verschil, door BuzzFeed geraamd op zo’n 65 miljoen dollar (58 miljoen euro), zou na aftrek van een ‘commissie’ voor de betrokken Russen verdwijnen in de partijkas van de Lega-partij.

Justitie in Italië opende een onderzoek naar illegale partijfinanciering en corruptie, waarbij de gerechtelijke onderzoekers de geraamde opbrengst bijstelden tot 110 miljoen dollar. Justitie concludeerde dat er onderhandeld werd, maar uiteindelijk geen deal werd gesloten en vond ook geen bewijs om strafrechtelijk te vervolgen.

Eén van de Italianen in het Metropol-hotel in Moskou was Gianluca Savoini, een oud-woordvoerder van Matteo Salvini, en een man die bekendstond om zijn goede relaties in Rusland. En een van de Russen was Andrej Chartsjenko. In 2021 linkte L’Espresso, een Italiaans onderzoekstijdschrift, zijn naam al aan de Russische geheime dienst. Nu schrijft The Insider, een onafhankelijk Russisch medium in ballingschap, in een samenwerking met de Italiaanse krant Domani, dat de spion Chartsjenko een officier is bij de ‘Vijfde Dienst’ binnen de FSB, opvolger van de in Sovjet-tijden beruchte KGB.

Gelekte data

Het betreft een tak van de Russische inlichtingendienst die internationaal opereert en ook betrokken was bij pogingen om Oekraïne te destabiliseren tijdens het volksoproer dat de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj verdreef, in 2013 en 2014. The Insider en Domani legden de hand op gelekte data, waaruit volgens hen blijkt dat Chartsjenko verzekerd was via militaire eenheden die gelinkt konden worden aan de FSB.

Al blijkt Chartsjenko niet bijzonder hoog in de boom te zitten bij de FSB, hij staat wel dicht bij Igor Levitin, een assistent van president Poetin, die hij op twee recente buitenlandse reizen heeft vergezeld. Bovenal wijst Chartsjenko’s deelname aan gesprekken met de Italianen op de directe betrokkenheid van de Russische staatsveiligheid, en daarmee het Kremlin, bij een poging om een Italiaanse partij financieel te infiltreren.


Lees ook
‘Russische invloed in het VK is het nieuwe normaal’

Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj (midden) is een van de bekendste Russische oligarchen in het Verenigd Koninkrijk.

Opgebrand

De Italiaanse ‘broker’ Gianluca Savoini lijkt door dit schandaal binnen de Lega heel snel te zijn opgebrand. De link op zijn profiel op X naar de site van de culturele vereniging Lombardije-Rusland, waarvan hij ooit de voorzitter was, blijkt nu te leiden naar een pokersite. En in een eind vorig jaar verschenen boek doet hij het schandaal af als een complot tegen de Lega.

„Wij hebben niks toe te voegen”, reageert Salvini’s woordvoerder Matteo Pandini op de nieuwe onthullingen. „Dit betreft troep die door Justitie inmiddels werd gearchiveerd.”

Justitie in Italië archiveerde het onderzoek vorig jaar, onder meer omdat de betrokkenheid van een overheidsambtenaar niet kon worden aangetoond – bij gebrek aan medewerking uit Moskou. Volgens de rechtbank van Milaan is er wel degelijk in Rusland onderhandeld, maar ketste de deal uiteindelijk af, en is het voorts ‘aannemelijk’ dat partijleider Matteo Salvini – die nooit formeel werd verdacht – van de onderhandeling op de hoogte was.